Publikacije

map

Kamnik - mesto v naročju planin. Le streljaj od Ljubljane vas pozdravi neokrnjena narava, ki z roko v roki s tradicijo kar kliče po doživetjih.

map

Kamnik z okolico se ponaša tudi z imenitno kulinarično ponudbo, združeno pod skupno znamko Okusi Kamnika. Projekt je del širšega projekta Okusiti osrednjo Slovenijo, ki sloni na ugotovitvah raziskave o gastronomiji v osrednji Sloveniji. Izbor sedmih kamniških jedi tako dopolnjuje tudi širši izbor tipičnih jedi, ki predstavljajo vez med tradicijo in sodobno kulinariko Kamnika. Izbrane jedi po eni strani predstavljajo celotno kamniško območje, po drugi strani pa označujejo raznolikost posamičnih krajev ter samega mesta Kamnik. Tipične jedi iz tega okoliša so vam na voljo pri izbranih lokalnih gostinskih ponudnikih.

www.okusikamnika.si

www.trnic.si

map

V želji, da bi se za območje Kamnika izoblikovala usklajena ponudba izbranih kulinaričnih posebnosti, so pri Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik s strokovno komisijo med jedmi, značilnimi za območje Kamnika, oblikovali izbor tistih s kulturno vrednostjo in ki predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika.

www.okusikamnika.si

www.trnic.si

map

POI zemljevid (Points of interests) mesta Kamnik prikazuje značilne točke v mestu Kamnik kot so: restavracije, gostilne, bari, okrepčevalnice, prenoščišča in še več. Na zemljevidu pa je tudi vrisanih nekaj pohodniških ter kolesarskih poti. Opisane pa so tudi kamniške kulturne in naravne znamenitosti.

map

Kamnik leži na prehodu med Ljubljansko kotlino in Kamniško- -Savinjskimi Alpami. V srednjem veku je ugodna lega omogočila razvoj naselja v mesto, danes pa Kamnik ravno zaradi lege predstavlja odlično izhodišče za izlete v naravo ter pohodništvo. Številne pohodniške poti po dolinah, hribih in gorah v okolici Kamnika vas vabijo, da jih odkrijete in vzljubite. 

V vodiču boste našli opise poti, ki so primerne za vsakogar; za tiste, ki si želite lahkotnega sprehoda po ravnini in tiste, ki se radi povzpnete do najvišjih vrhov. Ob vsakem opisu poti so podani težavnost, čas hoje in informacije o ustrezni opremi, na podlagi česar boste lažje izbrali pot, ki je primerna vašim zmogljivostim in ustreza vašim željam. Poleg tega opisi obsegajo tudi namige o zanimivostih, turistični ponudbi ob poti ter nadaljnjih destinacijah vrednih ogleda.

map

Firštova miza je bil ovalni kamen, 34 palcev dolg, 25 palcev širok in 16 palcev debel in nosil napis: Ao 1564, die 29. aprilis Carol Archidux Austriae hic pransit. (Leta 1564 dne 29. aprila, je avstrijski nadvojvoda Kari tu obedoval).

V spomin na obisk nadvojvoda Karla II. smo postavili repliko Firštove mize. Več si preberite v brošuri.

map

Prelevite se v pastirja in pomagajte pri molži krav na Veliki planini. Podajte se na sprehod po prelepih mestnih ulicah in spoznajte bogato zgodovino mesta Kamnik. Obiščite kakšno prireditev! Obiščite Budnarjevo domačijo in sami zamesite kruh. Napolnite se z energijo v Zdravilnem gaju Tunjice ali pa se prepustite razvajanju v Termah Snovik. Naučite se igrati golf, spomladi pa ne pozabite obiskati prelepega Arboretuma Volčji Potok, kjer cveti kar dva milijona tulipanov – za vsakega Slovenca eden. Izkoristite dan in obiščite Kamnik!

map

Slikovita predstava Kamnika z okolico in glavnih znamenitosti!

map

Pastirsko naselje (Veliki stan) na Veliki planini z edinstveno zaščiteno ovalno obliko pastirskih bajt je največje in najstarejše planšarsko naselje v Evropi, ki je ohranilo individualno pastirstvo. Pastirji in pašni upravičenci si želimo, da bi bilo na planini vsako leto več pastirjev, da bi planina živela in se ohranila, takšna kot je. To je naš zaklad, ki ga nočemo izgubiti.

map

Oglejte si poti ter glavne točke na Veliki Planini!

map

Tuhinjska dolina je raj za pohodnike in raziskovalce. Poglejte si koliko zanimivih poti lahko obiščete ter na kaj vse lahko naletite na poti.

map

Zemljevid občine Kamnik z opisi kulturne in naravne dediščine je odlična da spoznate Kamnik!

map

Na 36-ih barvnih straneh žepne knjižice je predstavljena bogata naravna, kulturna in duhovna dediščina pastirskega življenja. Pastirska pot z Male na Gojško in Veliko planino povezuje 12 točk na poti in je natisnjena tako v slovenskem kot angleškem jeziku. Izdajo knjižice je podprla tudi Občina Kamnik, pri pripravi pa so sodelovale različne inštitucije, s pomočjo katerih nam je uspelo pripraviti zanimivo vsebino iz življenja pastirjev na planini. Poleg dvanajstih točk, ki povezujejo tri planine, najdemo v knjižici tudi poglavja z geografskimi zanimivosti, o zgodovini življenja na Veliki planini, o rastlinstvu, bajtah in naseljih na planini, šegah in navadah ob gnanju živine na pašo ter pastirjevem vsakdanu. Knjižice bodo obiskovalcem Velike planine na voljo v postojankah po planini, na spodnji postaji gondole in na Turistično informacijskem centru v Kamniku. Digitalno verzijo knjižice pa si lahko ogledate tudi na spletni strani www.razvoj.si.

map

Vabljeni v Kamnik in okolico v teh lepih zimskih dnevih, ko se temperature spustijo pod ledišče in se pokrajina odene v snežno belo odejo. Možnosti za številne aktivnosti, sprostitev, obisk prireditev in kulinarična doživetja je veliko. Kaj vse lahko doživite v Kamniku in okolici si lahko preberete v novi zloženki: Zimske radosti v Kamniku, ki smo jo na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik izdali v sodelovanju s kamniškimi turističnimi ponudniki.

 

Naroči tiskane brošure

If you see this, leave this form field blank!

 


Polja označena z zvezdico (*) so obvezna