Ko se zima končuje, pust praznuje …

Pust je čas priprave na pomlad in čas, ko oblast prevzamejo pustne šeme. Že v času naših prednikov so za pusta veliko plesali: verjeli so, da bo tako repa bolj debela. Pomembna je bila pustna nedelja, ki so jo predvsem v Tuhinjski dolini imenovali »portkana«, saj so pri plesu z nogami udarjali ob tla, da bi zemljo vnovič prebudili v življenje. Maškare, ki so za pusta hodile po vaseh, so imele s seboj godca, ki jim je v vsaki hiši zaigral nekaj viž, da so plesale. V nižinskih vaseh pod Kamnikom so na pustni dan otroci naredili velike bakle, odšli iz vasi in z njimi v taktu mahali sem in tja, zvečer pa so skupaj z drugimi »zažgali Pusta« iz dračja. Ponekod je zaradi šemljenja ob pustovanjih prihajalo do sporov z duhovniki, posebno v vaseh pod Kamniškimi planinami. Nasprotje med župnikom in tistimi, ki so pripravljali pustni sprevod, se je v tem času tako zaostrilo, da je župnik zagrozil, da ne bo krščeval in poročal, dokler ne bodo zažgali pustnih rekvizitov. S tem je izginil tudi spomin na maske tega območja, ki so jih ohranjali iz roda v rod.

Ljudsko dediščino pa bomo kljub spreminjanju časa ohranjali tudi v občini Kamnik in skupaj preganjali starko zimo ter klicali pomlad. Kot je že v navadi, se starka zima ne da tako zlahka odgnati, zato jo bodo maškare vseh oblik in barv na kamniškem karnevalskem dogajanju od Šutne do Glavnega trga na pustni torek z zvonci, trobentami in pisanimi baloni opozarjale nase.

Pustna rajanja v Občini Kamnik

Obisk  kurentov, pustne skupine Orači iz Jablovca pri Podlehniku

Po izročilu kurenti s poskakovanjem in hudim truščem iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino.
Vabljeni, da si kurente (»korante«) in ostale like tradicionalnih pustnih šeg ogledate v Kamniku pred občinsko stavbo, 23. februarja ob 13. uri.

Pustna povorka po Duplici

Osnovna šola Marije Vere prireja pustno rajanje in 7. tradicionalni pustni sprevod. Pustno rajanje bo v soboto, 25. februarja 2017. Sprevod bo ob 9. uri krenil izpred Osnovne šole Marije Vere in pot nadaljeval po osrednjem delu Duplice.

Popolna zapora na javnih cestah in javnih prometnih površinah v soboto, 25. februarja 2017, od 9. do 11. ure

Predlagatelju Osnovni šoli Marije Vere Kamnik, Ljubljanska cesta 16a, Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se dovoljuje zaradi prireditve »Otroški pustni sprevod 2017« izvesti začasno spremembo prometnega režima – popolno zaporo na javnih cestah in javnih prometnih površinah:

 • LC 160521 Ljubljanska cesta-Domžalska (od Bakovniške do Prvomajske),
 • LK 160741 Bakovniška ulica-Ulica Matije Blejca,
 • JP 660196 Mengeška,
 • JP 660196 Bazoviška,
 • JP 660193 Rudniška,
 • JP 660194 Črnivška,
 • JP 660191 Prvomajska ulica,
 • JP 660192 Prvomajska ulica,
 • JP 660164 Matije Blejca,
 • JP 660163 Matije Blejca,
 • pločnik ob Ljubljanski cesti (od Klavčičeve do Prvomajske)

Način zapore

 • popolna zapora se izvede s prometno signalizacijo in redarji (18 članov društva Prostovoljnega gasilskega društva Duplica),
 • popolna zapora Ljubljanske ceste se mora izvajati v kratkih intervalih.

zapora duplica povorka 001OS Marije Vere pustna povorka

Pustno rajanje s podelitvijo nagrad za najboljše maske v pubu Pod skalo

Pub Pod skalo v soboto, 25. februarja 2017, ob 21. uri prireja tradicionalno pustno rajanje. Nagrajene bodo najboljše maske, del nagrad pa bodo tokrat prispevali kamniški pivovarji. Za prireditev velja prost vstop. Na pustni torek, 28. februarja, pa so vse maškare od 18. ure dalje vabljene na pustno matinejo.

Ples v maskah na Črnivcu

V gostišču GTC 902 Črnivec v soboto, 25. februarja 2017, od 20. ure dalje pripravljajo pustni ples v maskah z ansamblom Galop. Najboljše maske bodo nagrajene. Rezervacije na telefonski številki: 041 589 865.

Pustovanje Pri Čibru

Gostilna pri Čibru vas vabi na tradicionalno pustovanje, ki bo v soboto, 25. februarja 2017, od 19. ure dalje. Za ples in zabavo bo poskrbela skupina Joker, za odlično hrano, pijačo in seveda nagrade za najboljše maske pa Gostilna pri Čibru. Rezervacije sprejemajo na telefonski številki 01 839 27 18.

Veselo pustovanje in otroško pustno rajanje v Športno-kulturnem domu Mekinje

Športno-kulturno društvo Mekinje vabi na veselo pustovanje in otroško pustno rajanje, ki bo v soboto, 25. februarja 2017, od 10. do 12. ure v dvorani društvenega doma. Vsaka pustna maska dobi krof in sok.

43. Pustni smuk na Veliki planini

Planinsko društvo Bajtar Velika planina vabi na tradicionalni pustni smuk v soboto, 25. februarja 2017, ob 11. uri pri Črnuškem domu na Mali planini. Najbolj izvirne maske bodo nagrajene, prav tako najboljši tekmovalci.

Pustna povorka v Motniku

V torek, 28. februarja 2017, ob 15.30 uri vabljeni v Motnik, kjer se bo odvijala pustna povorka skozi trg Motnika. Zbor pustnih mask je na vzhodni strani Motnika (pri Cotl). 

Maškarada v Atriumu in DJ Jure

V soboto, 25. februarja, od 21.00 do 04.00 vabljeni v Atrium na maškarado. 

Gostilna Pri planinskem orlu

V soboto, 25. februarja, od 20. ure dalje vabljeni na Veselo pustovanje z Ansamblom Viharnik. 

Kamniški karneval

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik vabi na tradicionalni Kamniški karneval, ki bo letos že četrtič potekal od Šutne do Glavnega trga, kjer nas bo zabaval in v svet iluzionizma popeljal čarodej Sam Sebastian. Zbiranje pustnih mask se bo na pustni torek, 28. februarja 2017, pričelo ob 15.30 pred rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni, kjer bodo na stojnici potekale tudi prijave na pustno tekmovanje izbora najboljših mask. Povorka bo skozi mesto krenila ob 16.30 uri v ritmu koračnic Mestne godbe Kamnik, na čelu katere bodo korakale članice Društva kamniških mažoretk Veronika, pridružili pa se jim bodo tudi plesalci Plesnega kluba ŠinŠin. Med pisano množico maškar se bosta karnevala udeležila tudi kamniški mamut in grofična Veronika, letos prvič pa tudi šeme na hoduljah. Vstop na najbolj norčavo zabavo v mestu je brezplačen, za povrh pa vsaka maškara dobi še en masten krof!

Zaradi prireditve »KAMNIŠKI KARNEVAL« bo izvedena začasna sprememba prometnega režima – popolna zapora na javnih cestah in javnih prometnih površinah, in sicer:

 • Šutna – Glavni trg (od Močnikove do Sadnikarjeve) v času od 15. do 17.15,
 • Šutna – Glavni trg (od SKB do Japljeve) v času od 10. do 20. ure,
 • parkirišče na Glavnem trgu v času od 8. do 20. ure,
 • parkirišče pri Parku Evropa v času od 8. do 20. ure,
 • parkirišče za kavarno Veronika v času od 8. do 20. ure.

Obvozi

V času popolne zapore od 10. do 20. ure bo za stanovalce Zapric, Streliške in Kolodvorske urejen enosmerni obvoz od Samostanske do Streliške ter dvosmerni promet od Streliške do Šutne,

uredijo se intervencijske poti na Sadnikarjevi ulici in Petruškovi ulici.

Opozorilo: Vse stanovalce na delu Glavnega trga kjer bo osrednji prireditveni prostor in stanovalce Zapric, Kolodvorske in Streliške bo prireditelj o zaporah in o preusmeritvah prometa pisno obvestil najmanj 3 dni pred zaporo ceste.

Sabina Romšak.

foto: Arhiv Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik