Odkrivanje Plečnika in iskanje kamniške Veronike

Kamniški vodniki smo radovedni. Zato smo imeli v letošnjem januarju kar dve samoizobraževanji. Ker je letos Plečnikovo leto, mineva namreč 145 let od rojstva in 60 let od smrti enega najbolj znanih slovenskih arhitektov, smo si ogledali cerkev sv. Benedikta v Stranjah. Cerkev je najbolj popolno arhitektovo delo na Kamniškem, nastalo po vojni. Ves cerkveni prostor govori, vsaka podrobnost, govori, da je tu ustvarjal Plečnik. Tako so v tla vstavljene prekuhana lesena debla, vlita v beton, na zunanji strani korskih vrat pa je kača, ki  pevce opozarja, da morajo »strupene jezike« pustiti zunaj, ker v cerkvi pojejo za Boga. Kljub novi notranji podobi pa je Stranjska cerkev stala že v srednjem veku, Plečnik pa je v novi izgled vkomponiral tudi stare, ohranjene elemente.

 

           Stranje IMG 6441 004                                                      Stranje IMG 3959 002                                                  

Verjetno ni veliko ljudi, ki bi šli mimo Trga svobode in se ne vprašali kaj se skriva za lesenimi vrati pod Malograjskih hribom. Kso izmed starejših Kamničanov pa zana povedati, da se je v njem kot otrok igral »ravbarje in žendarje«, a da je bil rov že takrat prazen.

Vodniki smo lesena vrata odprli s pomočjo Groana Završnika, predsednika Kulturnega društva Priden možic, in začeli odkrivali skrivnosti Malograjskega tunela. Tunel je med drugo svetovno vojno izkopala nemška okupacijska oblast z namenom protiletalske zaščite. Tunel ima dva vhoda, en je na zgoraj omenjenem trgu, drugi pa v baru na nasprotni strani. Dolžina osnovnega rova, ki poteka pod celotnim kompleksom Malega gradu je okoli 180 metrov. Iz njega se na večih mestih proti vzhodnemu delu širijo ločeni stranski rovi, manjši rov pa je skopan tudi na zahodni strani. Zanimiva in za sedaj še skrivnosta je tudi geološka zgradba Malograjskega hriba; ponekod je skala precej trdna, spet drugje iz stropa visijo korenine malograjskih lip. Pred dobrim desetletjem je bil v malograjsko skalovje vkopan tudi navpični rov, po katerem bi radovedneže z dvigalom prepeljali v stražni stolp na vrhu. Ker je veliko načrtov odvisnih od denarja, je za sedaj to samo ideja, a kot so nam pokazali severni sosedje v Gradcu je to uresničljiva in turistično zelo privlačna ideja. Rov je privlačen tudi brez dvigala, kar so s postavitvijo hiše strahov, jaslic fotografske razstave ipd. Že večkrat dokazali člani zgoraj omenjenga društva.

          Rov IMG 6758 001                                              Rov IMG 6815 018

Leto se je šele dobro začelo in kamniški vodniki moramo odkriti še veliko skrivnosti naše občine. Obljubljamo, da bomo ostali radovedni.

 

Nina Klisarič.

foto: