Pustno razigran Kamniški karneval

Pust je čas, ki enkrat v letu dovoljuje, da si ljudje nadenejo "svoj drugi jaz" in po ljudskem izročilu traja od debelega četrtka do pustnega torka.

IMG 2268 IMG 2260

Slednji  je danes v staro mestno jedro Kamnika privabil pustne šeme polne živih barv in oblik, v mestu je namreč potekal tradicionalni Kamniški karneval, ki je mestne ulice spremenil v čarobno deželo polno nenavadnih bitij.

IMG 2247 IMG 2234

Karneval si je ogledal tudi župan Marjan Šarec skupaj z direktorico Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Boženo Peterlin.

 

IMG 2430 IMG 1737

Princese in kralji, kavbojci in indijanci, strašni gusarji in Pikanogavičke, klovni in čarovnice ter vse ostale maškare so se zbrale pred Maistrovo hišo na Šutni. Povorka je skozi mesto krenila ob 16.30  v ritmu koračnic Mestne godbe Kamnik, na čelu katere so korakale članice Društva kamniških mažoretk Veronika, pridružili pa so se jim plesalci Plesnega kluba ŠinŠin.

 

IMG 2461 IMG 2452

Ker za pustni čas velja, da se lahko na bolj živahen in radoživ način spustimo z vajeti, je bilo med pisano množico mask opaziti tudi artiste na hoduljah, ki so elegantno korakali po najlepšem mestnem jedru in privabljali občudovanja polne in hkrati vesele nasmehe obiskovalcev.

IMG 2444 IMG 2435

 

IMG 2391 IMG 2387

Pustno dogajanje, predvsem pa preganjanje zime in priprave na pomlad, sta posebej pozorno spremljala grofična Veronika in mamut . Slednja sta   na Glavnem trgu za vse udeležence povorke pripravila igrivo pustno rajanje s čarodejem Sam Sebastianom ter slastne krofe in sladka presenečenja, najboljše maske pa nagradila. V kategoriji posameznih mask si je prvo mesto prislužila klobučarka, drugo mesto je pripadal strašilu, tretje pa risanemu junaku Bartu Simpsonu. Med skupinskimi maskami pa so  prvo mesto zasedli polžki, drugo mesto je pripadalo skupini lectova srca, tretje mesto pa je osvojila skupina lego kock.

 

IMG 2369 IMG 2352
IMG 2330 IMG 2207

 

Sabina Romšak.

foto: Klemen Brumec