Staro mestno jedro

 

STARO MESTNO JEDRO KAMNIKA

Kamnik, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Že v srednjem veku je bil Kamnik cvetoče trgovsko mesto, kjer so imeli svoj sedež andeški grofje z Bavarskega. Na čas, ko je bil Kamnik glavno mesto Kranjske, nas spominjata čudovita arhitekturna in sakralna dediščina.

Mali grad

Kapela na Malem gradu, nekdaj sestavni del grajskega kompleksa, je danes ena od glavnih simbolov mesta ter hkrati tudi ena najpomembnejših kulturno-zgodovinskih znamenitosti in edinstveni primerek romanske arhitekture na slovenskih tleh. Leži na vzpetini sredi mesta, od koder se odpira čudovit pogled na srednjeveško mestno jedro in Kamniško-Savinjske Alpe.

 

franciskani vrt 1

Frančiškanski samostan in cerkev sv. Jakoba sta bila v preteklosti večkrat prezidana, svojo današnjo podobo pa sta dobila ob koncu 18. stoletja. V cerkvi se nahaja tudi kapela božjega groba, ena zadnjih stvaritev največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Samostan se ponaša z bogato knjižno zbirko, ki med drugim hrani tudi prvotiske – knjige, ki so nastale pred letom 1550.

 

sutna 2

Šutna velja za najlepšo ulico v mestu. Krasijo jo značilne srednjeveške hiše, ki so naslonjene ena ob drugo. Kako pomembna je bila Šutna nekoč, nas danes spominjajo izveski in druga obrtna znamenja. Na ulici je tudi farna cerkev Marije Brezmadežne z ločenim gotskim zvonikom.

 

Zaprice

V renesančno-baročnem dvorcu Zaprice iz 16. stoletja se danes nahaja Medobčinski muzej Kamnik, ki gosti stalne in občasne razstave. Pod arkadami se nahaja lapidarij, okolica dvorca pa preurejena v muzej na prostem s kaščami iz Tuhinjske doline. Zaradi pravljične grajske okolice in idilične lege je dvorec postal tudi priljubljena lokacija za sklenitev zakonske zveze in poročne slovesnosti.