Naravne znamenitosti

VELIKA PLANINA

VELIKA PLANINA ORG

Velika planina je najvišje ležeča gorska kraška planota v Sloveniji ter prava zakladnica pastirske tradicije. Ponaša se namreč z enim  najstarejših ohranjenih pastirskih naselij v evropskem prostoru. Značilne ovalne pastirske bajte so v uporabi še danes, predvsem v poletnih mesecih, ko se v njih naselijo pastirji. Ti na planino sredi junija pripeljejo krave in tam ostanejo vse do septembra. Na planino lahko vse dni v letu dostopate z nihalko, po planini pa so speljane tudi številne pohodne poti.

VELIKI IN MALI PREDASELJ-dolina Kamniške Bistrice

predaselj

Veliki in Mali Predaselj, ki se nahajata slab kilometer pred Domom v Kamniški Bistrici, predstavljata nagloblja dela struge kristalno čiste Kamniške Bistrice. Ta je v zgornjem toku v skalo zarezala izjemno ozko in globoko strugo. Veliki Predaselj v globino meri kar 30 m, Mali Predaselj pa 15 m. Nad strugo se je zagozdil kamen in tako ustvaril naravni most.

 

JEZERO OB IZVIRU KAMNIŠKE BISTRICE

kambis

Kamniška Bistrica, ki v svojem zgornjem toku velja za eno najčistejših rek, je reka s tipičnim kraškim izvorom. Voda priteče na dan izpod skal, poraslih z mahom, nato pa se za kratek čas ustavi v umetnem jezeru pri Domu v Kamniški Bistrici. Ob jezeru se pogosto ustavljajo in osvežijo utrujeni planinci in kolesarji.

 

SLAP ORGLICE - dolina Kamniške Bistrice

oglice

Slap Orglice (Orličje) leži v dolini Kamniške Bistrice. Ime naj bi dobil po orlih, ki gnezdijo v dolini Kamniške Bele, po drugih pričevanjih pa naj bi v času velike vode slap šumel, kot bi nekdo igral na orglice. Visok je okoli 30 m, do njega pa je moč dostopati iz Predbele, kjer je izhodišče za Ojstrico. Opis poti.

 

ŽAGANA PEČ - dolina Kamniške Bistrice

zagana pec01

V dolini Kamniške Bistrice najdete številne balvane, med njimi tudi mogočno Žagano Peč. Najdete jo na planinski poti, ki vodi od Kamniške Bistrice proti Kokrškemu sedlu. Ime je ta velika skalna gmota dobila po velikanski razpoki, ki ustvarja vtis, kot bi bil balvan prežagan na pol. Je kvadrataste oblike in v širino meri 20 m ter 8 m v višino.

 

SIVNICA - dolina Kamniške Bistrice

Plezalca

Sivnica je največji balvan v Kamniško-Savinjskih Alpah, po mnenju nekaterih strokovnjakov pa celo na celotnem območju jugovzhodnih Alp. Najdete jo ob vznožju Brane, na nadmorski višini 920 m. Ogromna skala je priljubljena tudi med plezalci.

 

KOROŠAŠKI SLAPOVI - na pobočju Kamniškega vrha

P41300324414787

Potok Korošak, ki teče po pobočju Kamniškega vrha, je ustvaril najmanj devet slapov in kaskad. Razporejeni so med 730 in 1050 m nadmorske višine. Najvišji slap v višino meri 20 m. Slapovi niso obljudeni, saj jih poznajo le redki. Ravno zato pa predstavljajo priljubljen skriti kotiček za ljubitelje spokojne narave. Mimo njih se je mogoče povzpeti tudi na Kamniški vrh.

 

KAMNIŠKA JAMA

jama

Kamniška jama je največja vodoravna jama v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izjemno bogata je z aragonitnimi ježki, zelo redko in drobno jamsko obliko. Sestavljajo jo štirje deli: vzhodni del, glavni rov, spodnji del in rovi za slapom. V jami so našli kosti številnih živali: jamskega medveda, kune in netopirjev, med najpomembnejše najdbe pa uvrščajo najdo nove vrste hrošča, ki so ga poimenovali po Kamniku: Aphaenopidius Kamnikensis Drovenik.  Ogled jame je možen po predhodni najavi pri kamniškem jamarskem društvu.

JAMA VETERNICA

vetrnica

Jama Veternica je najbolje poznana naravna znamenitost Velike planine. Sestavljata jo jami Mala in Velika Veternica, ki sta nastali ob preperevanju, ko se je porušil njun strop, kar je pripeljalo do nastanka dveh udornic. Bolje obiskana je Velika Veternica, njena posebnost pa so krpe snega, ki jih najdemo v jami tudi v poletnih mesecih.