Polona Štolfa - Zlata ptička

Polona Štolfa – Zlata ptička

Polona je simpatična in vedno nasmejana lastnica trgovine Zlata ptička, ki jo najdemo čisto na začetku Šutne. Polna idej in pozitivne energije ustvarja svojo zgodbo, ki se je šele dobro začela, a že zdaj veliko obeta. S trgovino, ki ponuja široko izbiro naravnih, domačih in ekoloških pridelkov, se trudi podpirati lokalno kmetijstvo in gospodarstvo. Z njo začenjamo serijo intervjujev s Kamničani, ki so povezani s turističnim, kulturnim ali športnim življenjem v mestu.

Od kje prihajaš in kje živiš?

Rojena sem v Kamniku in čisti »lokal patriot«. Moja družina in vsi predniki smo Kamničani in iz tega izhaja želja, da bi ustvarila projekt, povezan z domačim mestom.

S čim se ukvarjaš?

Po izobrazbi diplomirana organizatorka turizma, sem tako po profesiji kot zgolj rekreativno tudi strastna športnica in velik prehranski fanatik. Misel, da je zdrava prehrana in gibanje zelo pomembno za naše zdravje in počutje, me spremlja že od otroštva, saj sem odraščala v aktivnem in zdravem načinu življenja svojih staršev, ki sta mi dala čudovito popotnico in odskočno desko za dobro, srečno in zdravo življenje.

Zaradi izjemne volje do vzdrževanja lastne kondicije ob zdravi prehrani in želje po napredku, sem se odločila za opravljanje NCSF licence, ki je svetovno uveljavljena in priznana s strani številnih institucij, agencij in akreditacijskih teles na področju fitnesa ter zdravstva. 2 mesečno izobraževanje, mi je tako v teoriji kot tudi v praksi nad pričakovanji razširilo vpogled v nova področja, ki so mi bila takrat še neznana. Po opravljenem izobraževanju mi je bila dana priložnost, da se kot osebna trenerka in prehranska svetovalka dokažem v bližnjem športnem centru, kjer sem svoje znanje skozi številne izkušnje in različne specifike svojih strank še nadgradila. Z izobraževanjem, dolgoletnimi izkušnjami in praktičnim delom s strankami na področju vadbe in prehranskih priporočil sem dobila ideja, da bi ljudem še bolj približala zdrav način življenja, zdravo prehrano in pomembnost lokalne, sezonske prehrane in s tem namenom je potem nastala Zlata ptička. To je trgovina z lokalno pridelanimi živili, kjer sem združila vse slovenske kmetovalce na enem mestu. Cenim trud kmetovalcev in pridelovalcev naše dežele in se zavedam, da vedno več ljudi ceni živo, doma pridelano hrano, z najbogatejšo hranilno vrednostjo. Prav tako imajo svojevrstno vrednost izdelki, narejeni s predanostjo in ljubečo roko. V  trgovinici  izdelke lahko tudi poskusite, dobite nasvet, kako izdelek pripraviti in postreči ter zagotovilo kakovosti in verodostojno informacijo. Ponujamo le izdelke, ki izpolnjujejo naše standarde in gredo skozi naš strog izbirni postopek. Kar želimo zase, svetujemo drugim!

Kar se v Kamniku da dobiti, kar je prijavljeno in certificirano, tisto imamo. Iz kmetije Pr' Gabršk sire in mlečne izdelke, potem iz kmetije Pr' Anžič kruh, pekovsko pecivo, od Gomija iz Brezij (kmetija Pr' Blašku) imamo jabolčne sokove in jabolčni kis, s kmetije Pr' Vodiškarju s certifikatom imamo tudi jajca, pa čaje, marmelade in sirotko. Kar je kamniškega, smo vključili v ponudbo.  Zagovarjam osebni pristop, ki se mi vsekakor obrestuje. Zelo dobro delamo, vzdržujemo dobre odnose s kmeti, dobavitelji in kupci. Zaenkrat imam samo pozitivne izkušnje.

V času sezone, je v trgovinici na voljo tudi sveže, lokalno sadje in zelenjava iz kmetij, ki so jih ljudje navajeni s kamniške tržnice.


polona stolfa 3

Kaj bi si želela v Kamniku?

Ponosni smo na projekt Okusi Kamnika. Mogoče čim več takih projektov, mogoče v smislu kakšnega dodatnega sejma, predvsem pa, da bi se kakšna stvar prestavila tudi na Šutno, ker ima izjemni potencial. Je nostalgična, zaprta za promet, ljudje se radi sprehodijo po njej. Pripravljena sem se zelo angažirati in svojo zgodbo prenesti na Šutno, organizirati eko sejem ali kaj podobnega. Tudi Okusi Kamnika bi se lahko občasno priredili na Šutni. Poleg osnovnega dogajanja bi lahko dodali delavnice, predavanje o zdravi prehrani. Pripravljena sem to izvesti, glede na to, da sem ravnokar v pridobivanju certifikata za prehransko svetovalko. Danes mora človek imeti ime, da se lahko z njim predstavi in se ljudje odzovejo. Ker sem mogoče kot lastnica trgovine premalo prepoznavna, se urim še v tej smeri.

V družini imamo tudi mizarstvo, ki ga vodi moj mož. Zraven Zlate ptičke, kjer je bila včasih trgovina Obuti maček, bo imel svoj prostor, kjer bo razstavna kuhinja s pohištvom, z vsemi sistemi, materiali, poleg tega pa še en predstavitveni prostor. Tam bo delovala luštna kuhinja, kjer bomo z Zlato ptičko izvajali razne delavnice o pripravi prehrane, predavanja o zdravi prehrani, zdravem načinu življenja.

Tudi z dobavitelji, s katerimi sodelujem, bomo pripravili brezplačne delavnice, ki bodo odprte za vsakogar.

Tvoja najljubša stvar v Kamniku?

Absolutno Kamfest, z velikim entuziazmom in, vedno ga rada obiščem. Lansko leto sem šla sredi Kamfesta v porodnišnico, tako da nisem imela dosti od njega, ampak letos komaj čakam, da se prične. Dogajanje, ki se zdaj prestavlja tudi v Kršmančev park, malo na Šutno, malo v park Evropa… V Kamniku ima center izreden potencial. Vse, kar se bo tukaj zgodilo, bo zagotovo dobro obiskano. Ljudje prihajajo tudi iz drugih občin, ker je prijeten za turiste. Vesela sem, da se je začelo veliko vlagati v turizem, ker se mi zdi, da je to ena izmed gospodarsko rastočih panog. Če se bo v to vlagalo, bi se znali tudi na ta način rešiti gospodarske krize.

Na splošno se mi zdi, da gremo v pravo smer. Kapo dol za našega župana; sicer se vedno najdejo ljudje, ki jim nekaj ne bo prav, ampak zdi se mi, da je veliko naredil za občino, pa tudi za samo prepoznavnost. TIC je dobil dovolj sredstev, da je lahko predstavil Kamnik na vseh sejmih. Tudi projekt Okusi Kamnika so lahko izvedli, ker so imeli zadostno podporo. Vse pohvale TIC Kamnik in Urški, ki je zdaj sicer ni več, ampak zdi se mi, da bo imel tisti, ki bo nadaljeval začeto delo, dobro odskočno desko za karkoli za naprej, za nove zmage.

polona stolfa2