Izbrane jedi

OŽJI IZBOR KULINARIČNIH POSEBNOSTI KAMNIKA

trnicPreberite več

TRNIČ

Slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Značilen je za pastirsko izročilo Velike planine, njegov izvor in prvotni namen pa nista znana.

Gamsova juhca1Preberite več

GAMSOVA JUHA

Gamsova juha izvira iz doline Kamniške Bistrice, ki je bila v preteklosti znana kot dvorno lovišče deželnega kneza.

Tuhinjska filaPreberite več

TUHINJSKA FILA

Jed, ki so jo pripravljali samo ob največjih praznikih. Ponekod temu običaju sledijo še danes in jo pripravljajo samo za veliko noč.

Firstov divjacinski golazPreberite več

FIRŠTOV GOLAŽ

Divjačinska jed, ki poudarja pomen lova v Kamniški Bistrici, v povezavi s Firštovo mizo pa tudi pomen divjačine kot kulinarične specialitete.

Zenof4Preberite več

KAMNIŠKI ŽENOF IN GORČICA

Kamniška gorčica in kamniški ženof sta izdelka tovarne Eta, ki se opirata na meščansko družinsko izročilo, ki je kasneje prešlo v industrijsko proizvodnjo.

klostrska2Preberite več

KLOŠTRSKA KREMŠNITA

Sladica izvira iz Uršulinskega samostana, "kloštra", v Mekinjah, kamor so po kuharsko znanje hodile mestne gospe.

rusovec izbranePreberite več

RUŠOVC

Žganje iz vršičkov in storžev ruševja združuje pastirsko izročilo kamniške okolice in pomen sodobnega nabiranja zelišč.

ŠIRŠI IZBOR KULINARIČNIH POSEBNOSTI KAMNIKA

kajzerica2Preberite več

KAMNIŠKA KAJŽERCA

Kamniška kajžerca je polobarjena klobasa, ki temelji na družinskem izročilu kamniškega mesarja Podgorška.

rajzeljc1Preberite več

RAJŽELJC

Rajželjc oz. telečje vampe z narezanim kruhom v telečji omaki z drugimi dodatki so kot posebno delikateso poznali tudi v Kamniku in okolici.

kruh1Preberite več

TUHINJSKI KRUH

Tuhinjska dolina je slovela po zelo okusnem kruhu iz polbele moke, pečenem v kmečki peči.

kozlicek1Preberite več

OCVRT KOZLIČEK IN/ALI JAGNJE

Kozjereja in ovčereja sta večinoma označevali socialno različni ravni: kozjereja je bila značilna za revnejši sloj, večinoma za bajtarje in gostače, ovčereja pa za kmete v višje ležečih območjih. 

tuhinjska izbranePreberite več

TUHINJSKE POSTRVI

Iskanje dodatnih možnosti v zadnjih desetletjih je spodbudilo gojenje postrvi, kar se še posebno izrazito kaže v Tuhinjski dolini. 

prekmas izbranePreberite več

PREKMAŠ

Prekmaš je jed iz dušenih jabolk in fižola v zrnju.

OGLEJTE SI TUDI RECEPTE VSEH JEDI!