Kamniški ženof in gorčica

Kamniška gorčica in kamniški ženof sta izdelka tovarne Eta, ki se opirata na meščansko družinsko izročilo. Gorčica, izdelana po starem receptu, je bila najpomembnejši izdelek družinskega podjetja Stanka Žargija, ustanovitelja in predvojnega lastnika tovarne Eta. Ustanovljena je bila leta 1923 in poimenovana po tovarnarjevi hčeri, s svojimi izdelki pa je v letoviško mesto Kamnik vnesla svetovljansko kulinarično obzorje.

S prehodom v družbeno last je Eta gorčico ohranila kot najbolj prepoznavni izdelek. Še danes jo pripravljajo po izvirnem receptu iz mešanice črne in bele gorušice, prav tako pa tudi polnozrnato gorčico, ženof. Za mletje gorčičnih semen uporabljajo pravi mlinski kamen.

Etine gorčice, ki so po tržnem deležu vodilne v Sloveniji, se prodajajo na številnih trgih, od Italije in Hrvaške do Rusije in Kanade. V slovenskem prostoru Eta s kakovostjo Kamniške gorčice in Kamniškega ženofa tako izraža lokalno prepoznavnost, z umestitvijo na širše evropsko tržišče pa ta prepoznavnost dobiva nacionalni poudarek.

OGLEJTE SI GALERIJO
ousi logo web