Tuhinjska fila

Tuhinjska fila je jed največjih praznikov, zato jo marsikje še danes pripravljajo samo za veliko noč. Osnovne sestavine so šunka oziroma prekajeno meso, bel kruh, jajca, čebula, smetana in različne začimbe. Tuhinjska fila, sicer sorodna gorenjski prati oziroma budlu, pozna veliko drobnih različic. Najbolj se razlikujeta različici, ki se ločujeta po tem, v čem je fila pečena - v testu ali v črevesu.

Širjenje file kot posebne praznične jedi pozna veliko osebnih zgodb. Takšna je na primer zgodba o prenosu te specialitete z domačije Pri cesarju, ki ohranja spomin na obisk nadvojvode Karla II leta 1564 v Motniku, kjer file niso poznali. Danes je opazen tudi prenos na druge paznike - ob veliki noči je fila ponekod del božičnih ali novoletnih praznikov, zaznamuje pa tudi velika osebna praznovanja, predvsem poroke. Uvrstitev Tuhinjske file v posebno ponudbo Kamnika pomeni nov način širjenja prazničnega jedilnika, potreben pa je tudi prenos znanja.

OGLEJTE SI GALERIJO
ousi logo web