Program

V soboto, 29. marca, bo na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko prvič ‘uradno’ predstavljen tudi velikoplaninski sir trnič, ki ga Zavod za turizem in šport v občini Kamnik s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev znova obuja kot živilo in ne zgolj spominek. Praznik trniča se bo nato nadaljeval do vključno 13. aprila in bo obeležil začetek vseslovenskega projekta Trnič na vsako mizo.

 

Ker je trnič pomemben del projekta Okusi Kamnika, bo tudi predstavljen v njegovem okviru, prvič uradno na živilski tržnici, ki se bo v marčevski ediciji delno prelevila tudi v prostor za kuhanje v živo: na trgu bodo v mobilni kuhinji 3 kamniški chefi pripravljali jedi s trničem in sestavinami, kupljenimi na taisti tržnici. Tako ga bodo v pokušino ponudili obiskovalcem, trnič pa bo istočasno na voljo tudi za nakup.

 

Po uradni predstavitvi bodo sir s posebnimi jedmi in menuji, ki ga bolj ali manj ustvarjalno vključujejo, predstavljale tudi kamniške restavracije z Okusi Kamnika, po izteku praznika pa bo trnič na voljo še po vsej Sloveniji pri izbranih gostincih ter v izbranih trgovinah. Obenem se bodo v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik potrudili tudi, da ga bodo tako Slovenci, kot tujci, spoznavali na čim več dogodkih in ob številnih ustreznih priložnostih tekom leta, da bo v nekaj letih trnič upravičil naziv projekta - Trnič na vsako (slovensko) mizo. Projekt so že - in ga še bodo - podprle tudi že številne slovenske in lokalne organizacije ter priznani posamezniki, tako s področja kulinarike, kot turizma in drugih.

Praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika

Sobota, 29. marca, med 8. in 13. uro - Glavni trg, Kamnik

 

Potek dogodka 

 

8.00     Pričetek obratovanja tržnice Okusi Kamnika

           

10.00   Slavnostno odprtje Praznika trniča in projekta Trnič na vsako mizo

            Pozdrav in nagovor direktorice ZTŠ Kamnik Urške Kolar, župana Marjana Šarca in etnologa dr. Janeza Bogataja

            Podelitev priznanja Rezki Mali za ohranjanje tradicije izdelave trničev

 

10.30   Pastirji z Velike planine na obisku

Pokušina treh jedi s trničem, ki jih pripravijo kamniški chefi – kuhanje v živo:

- Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu)

- Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik)

- Janez Bratovž (JB restavracija)

 

11.30   Učenci OŠ Toma Brejca kuhajo s trničem

13.00   Zaključek obratovanja tržnice Okusi Kamnika

 

V vmesnem času poteka degustacija in delavnica trničev ter glasbeni program v živo, ki ga povezuje Mojca Mavec. 

Več informacij o projektu, prazniku in Okusih kamnika najdete na trnic.si, OkusiKamnika.si in facebook.com/OkusiKamnika.

 

Več o projektu na OkusiKamnika.si in facebook.com/OkusiKamnika.

OGLED LETAKA