Firštov golaž

Jed so pogosto stregli gostom iz vrst vladarskih družin, ki so jih v okolico privabljale Kamniško-Savinjske Alpe.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 600 g mesa kamniške divjadi, pleče (gams, srna ali jelen), (perutnina in meso zajca nista primerna)
  • 500 g čebule
  • 200 g svežih ali 50 g sušenih gob
  • 60 g maščobe (olje, lahko tudi svinjska mast)
  • 50 g korenine peteršilja
  • 40 g gomolja zelene
  • 70 g korenja
  • 50 g kolerabe
  • 4 stroki česna
  • za noževo konico strte kumine
  • vršiček timijana
  • lovorov list
  • 1 dl belega, polsuhega vina
  • žlička mlete paprike
  • dve žlički paradižnikove mezge

 

Priprava:

Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Na segreti maščobi prepražimo čebulo, da zarumeni, dodamo na koščke narezano meso, nekoliko prepražimo, dodamo na kocke narezano zelenjavo, sesekljane (suhe) gobe, strt česen, lovorov list, mezgo, papriko, sol in druge začimbe. Zalijemo z jušno osnovo in vinom, dušimo. Golaž naj počasi vre, dokler meso ni mehko.

Recept je podal Janez Uršič iz gostilne Pri planinskem orlu, Kamnik.