Gamsova juha

Recept in navodila za pripravo (4 osebe)

Sestavine za gamsovo juho:

  • 300 g gamsovih pleč

  • 400 g gamsovih kosti

  • 200 g jušne zelenjave (korenje, zelena, koleraba, peteršilj gomolj in zelenje, por, čebula)

  • začimbe (sol, poper v zrnju, lovor, luštrek)

 

Priprava:

Meso in kosti dobro operemo, kosti damo v lonec z vrelo vodo, zavremo. Kosti vzamemo iz lonca, speremo s toplo vodo, da odstranimo ostanke strjenega mesnega soka. Lonec oplaknemo in vanj nalijemo hladno vodo. Dodamo meso, kosti, očiščeno zelenjavo in začimbe. Počasi zavremo, sproti odstranimo morebitne pene in kuhamo na nižjem ognju, da se meso zmehča. Ko je gamsovo meso mehko, ga vzamemo iz juhe in zmeljemo. Mleto meso uporabimo za pečen štrukelj v obliki jušnega vložka.

 

Sestavine za pečen štrukelj z gamsovim mesom (kot jušni vložek):

  • listnato testo

  • kuhano mleto gamsovo meso iz juhe

  • 1 jajce

  • 70 g kisla smetana

  • 100 g čebule

  • sol, poper in peteršilj

  • 30 g masla

 

Priprava:

Čebulo očistimo, sesekljamo in svetlo rjavo prepražimo. Kuhano mleto gamsovo meso damo v skledo, dodamo jajce, kislo smetano, sol, poper, praženo čebulo, sesekljan peteršilj in vse dobro premešamo. Maso nanesemo na razgrnjene liste testa, pokapamo z raztopljenim maslom in zvijemo v manjše štrukeljce. V pečici segreti na 175°C pečemo približno 25 do 30 minut. Pečen štrukelj poševno narežemo na približno centimeter debele rezine. Juho serviramo v skodelico ali krožnik, dodamo rezino štruklja ter potresemo z narezanim drobnjakom.

 

Recept je podal Janez Uršič iz gostilne Pri planinskem orlu, Kamnik.