Kloštrska kremšnita

Sestavine za testo:

  • listnato testo

Sestavine za kremo:

  • 2,1 l mleka, 3,5 % maščobe
  • 310 g gladke moke tip 400, starane
  • 100 g vaniljinega sladkorja
  • 700 g sladkorja
  • 18 rumenjakov
  • 18 beljakov  

Priprava:

Testo razdelimo na dva dela in razvaljamo na 3 mm debelo. Prebodemo z vilicami in vsak del posebej spečemo v pečici.

1,5 l mleka, vaniljin sladkor in rumenjake razmešamo, zavremo in umešamo preostalih 6 dl mleka, v katerega smo zamešali moko. Ponovno zavremo in odstavimo, malo ohladimo. Dodamo sneg beljakov, v katere smo zamešali sladkor. Vlijemo na pripravljeno testo. Pustimo, da se strdi. Premažemo s stepeno smetano in na vrh položimo zgornjo plast testa. Narežemo na primerne kose in ponudimo.

 

Kloštrske kremšnite 2

Kremne rezine iz Uršulinskega samostana v Mekinjah so sladica, po kateri je slovel tudi Kamnik. Tej različici recepta smo dodali nekaj spomladanske svežine.

Sestavine:

  • listnato testo
  • 3 jajca
  • 2 žlici sladkorja
  • 60 dag sladke skute (ricotta)
  • sezonsko sadje
  • listi mete

Priprava:

Listnato testo spečemo. Jajca in sladkor stepemo nad soparo na 72 stopinjah, da se zgosti. Kremo ohladimo in dodamo 60 dag sladke skute (pasirana ricotta). Sezonsko sadje skuhamo s sladkorjem. Izmenično naložimo plasti listnatega testa in plasti kreme. Za svežino med plasti dodamo kuhano sezonsko sadje in lističe mete. Postrežemo.

Recept je podal Janez Bratovž iz restavracije JB.