Trnič

Jed je lahko odličen spominek s področja gastronomije, lahko pa jo uporabljamo kot živilo za pripravo različnih jedi.

Sestavine:

  • dobro ogreta pusta skuta, osušena (brez sirotke)
  • sol (skuta mora biti kar dobro slana), dodajamo po potrebi med postopkom glede na okus
  • smetana, posneta s kislega mleka (po potrebi)

Celotno maso dobro pregnetemo, ne sme biti premokra ali premehka.

Pastirji so trniče izdelovali tako, da so iz skute, narejene iz segretega kislega mleka, ki so mu dodali smetano, najprej oblikovali kepe in jih delno osušili na listih šisernika. Nekoliko osušene kepe so dokončno oblikovali in vanje odtisnili pisave, lesene deščice z negativno izrezljanimi vzorci. Oblikovane trniče so zložili na skodlo nad odprtim ognjiščem, da so se prekadili, pri čemer so porumeneli. Bajte na Veliki planini so imele namreč odprta ognjišča, kjer se je dim prosto kadil po prostoru.