Tuhinjska fila

Velja za jed, ki so jo pripravljali samo ob največjih praznikih, zato jo marsikje še danes pripravljajo samo za velikonočne praznike. Osnovne sestavine so šunka oziroma prekajeno meso, bel kruh, jajca, čebula, smetana in različne začimbe.

Sestavine:

Testo:

  • 700 g bele moke      
       
  • 40 g kvasa
       
  • 300 ml mleka
       
  • 10 g sladkorja
       
  • 20 g soli      
       
  • 100 g masla
       
  • 1 jajce



 

Nadev:

  • 1000 g kuhane prekajene šunke
          
  • 500 g kuhanih prekajenih reber
          
  • 1000 g kruha
          
  • 300 ml juhe
          
  • 18 jajc
               
  • poper

 

 

Priprava:

Kvas, sladkor, malo moke in 1 dl mleka dobro premešamo ter pustimo, da vzhaja. Moko stresemo v skledo in na sredini naredimo jamico, v katero damo jajce in preostalo mleko. Sol potresemo po robu posode, dodamo še vzhajan kvasec in iz sredine počasi vse sestavine pognetemo v kvašeno testo. Pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev: šunko in rebra narežemo na manjše kocke (½ cm x ½ cm), kruh pa na malo večje (1 cm x 1 cm). Kruh in mesne kocke damo v skledo, prelijemo z juho, rahlo premešamo, dodamo rumenjake, popramo. Iz beljakov naredimo sneg, ki ga bomo nadevu dodali kasneje, tik preden ga stresemo v pekač. Testo razdelimo na dva dela (2/3 in 1/3). Večji del razvaljamo na velikost pekača ter ob straneh testo položimo na dno, ostalo pa naj visi čez pekač. Nadev rahlo premešamo z beljaki in stresemo v pekač, manjše testo razvaljamo za pokrov, prekrijemo nadev in na robu spojimo. Damo v pečico in dve uri pečemo na 160 stopinj. Ko je lepo zapečeno, nadev vzamemo iz pečice in ga v pekaču pustimo še eno uro. Šele nato ga zvrnemo na desko. Najbolje je, da se potem popolnoma ohladi in postreže šele naslednji dan.

Recept je podala Ančka Podbevšek iz Podeželskega društva Utrip.