Aktualno

Od 29. marca do 13. aprila v Kamniku

Praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika

trnic logo tisk page 001

 

Ob pričetku projekta ‘Trnič na vsako mizo’ bo v soboto, 29. marca, na tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko prvič ‘uradno’ predstavljen tudi velikoplaninski sir trnič, ki ga Zavod za turizem in šport v občini Kamnik s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev znova obuja kot živilo in ne zgolj spominek. Praznik trniča se bo nato s ponudbo jedi z velikoplaninskim sirom pri kamniških gostincih nadaljeval do vključno 13. aprila.

 

Ker je trnič pomemben del projekta Okusi Kamnika, bo tudi predstavljen v njegovem okviru, prvič uradno na živilski tržnici, ki se bo v marčevski ediciji delno

trnici na mizi

prelevila tudi v prostor za kuhanje v živo: na trgu bodo v mobilni kuhinji 3 kamniški chefi, Janez Bratovž (JB), Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penziopn Repnik), pripravljali jedi s trničem in sestavinami, kupljenimi na taisti tržnici. Tako ga bodo v pokušino ponudili obiskovalcem, trnič pa bo istočasno na voljo tudi za nakup.

Po uradni predstavitvi bodo sir s posebnimi jedmi in menuji, ki ga bolj ali manj ustvarjalno vključujejo, predstavljale tudi kamniške restavracije z Okusi Kamnika, po izteku praznika pa bo trnič na voljo še po vsej Sloveniji pri izbranih gostincih ter v izbranih trgovinah.

Obenem se bodo v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik potrudili tudi, da ga bodo tako Slovenci, kot tujci, spoznavali na čim več dogodkih in ob številnih ustreznih priložnostih tekom leta, da bo v nekaj letih trnič upravičil naziv projekta - Trnič na vsako (slovensko) mizo. Projekt so že - in ga še bodo - podprle tudi že številne slovenske in lokalne organizacije ter priznani posamezniki, tako s področja kulinarike, kot turizma in drugih.

 

Več o projektu na OkusiKamnika.si in facebook.com/OkusiKamnika.