Okusi Kamnika

Okusi Kamnika

Trnič je pomemben del Okusov Kamnika, projekta, ki od pomladi 2013 poteka pod okriljem Okusiti Osrednjo Slovenijo, in predstavlja tipične jedi z območja Kamnika. Naša želja je te jedi s pomočjo lokalnih gostincev ponuditi domačim in tujim obiskovalcem po celotni občini.

 

Projekt Okusi Kamnika je del širšega projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo, ki ga organizira Regionalna destinacijska organizacija Osrednje Slovenije pod vodstvom Turizma Ljubljana in s katerim utrjujejo prepoznavnost podobe kulinarike osrednje Slovenije. Sloni na ugotovitvah raziskave »Gastronomija v regiji Osrednja Slovenija«, ki je opredelila najbolj značilne jedi v občinah osrednjega dela Slovenije. Izpeljana je bila pod vodstvom dr. Janeza Bogataja, mednarodno priznanega ter večkrat nagrajenega etnologa, ki kot svetovalec in član strokovne komisije sodeluje tudi pri projektu Okusi Kamnika.

 

V želji, da bi se tudi za območje Kamnikaizoblikovala usklajena ponudbaizbranih kulinaričnih posebnosti, so pri ZTŠ oblikovali strokovno komisijo, ki jo sestavljajo dr. Janez Bogataj, priznani etnolog, Marija Klobčar, višja znanstvena sodelavka pri GNI ZRC SAZU, Janez Bratovž iz restavracije JB, Podbevšek Ančka s Podeželskega društva Utrip, Zabavnik Valentin, predsednik Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice, Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Marjana Cvirn, urednica revije Drobnica, Barbara Piskar, Gostilna pri Flegarju, Primož Repnik, vodja Gostilne Repnik, in Janez Uršič iz restavracije Pri planinskem orlu. Komisija je med jedmi, značilnimi za območje Kamnika, nekatere od njih so navedene v raziskavi »Gastronomija v regiji Osrednja Slovenija«, izbrala ožji izbor sedmih »kamniških« jedi. Te so dopolnili še s širšim izborom jedi, ki imajo prav tako kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Izbrane jedi po eni strani predstavljajo celotno kamniško območje, po drugi strani pa označujejo njegove posamične enote in samo mesto Kamnik. Hkrati izbor jedi nakazuje tudi družbeno raznolikost kamniškega območja.

 

Eden izmed pomembnejših ciljev projekta Okusi Kamnika je zagotoviti čim večjo prisotnost kulinaričnih značilnosti Kamnika v gostinski ponudbi občine in s tem vzdrževati aktivno vlogo pri kulinarični ponudbi osrednje Slovenije.

 

Več informacij o projektu Okusi Kamnika >>