Recepti jedi s trničem

Trnič - velikoplaninski sir

Sestavine:

  • dobro ogreta pusta skuta, osušena (brez sirotke)
  • sol (skuta mora biti kar dobro slana), dodajamo po potrebi med postopkom glede na okus
  • smetana, posneta s kislega mleka (po potrebi)

Celotno maso dobro pregnetemo, ne sme biti premokra ali premehka.

Pastirji so trniče izdelovali tako, da so iz skute, narejene iz segretega kislega mleka, ki so mu dodali smetano, najprej oblikovali kepe in jih delno osušili na listih šisernika. Nekoliko osušene kepe so dokončno oblikovali in vanje odtisnili pisave, lesene deščice z negativno izrezljanimi vzorci. Oblikovane trniče so zložili na skodlo nad odprtim ognjiščem, da so se prekadili, pri čemer so porumeneli.

 

izdelovanje trnica2 izdelovanje trnicadfbyf2

 

Trnič s polento 
in regratom

Za 4 osebe
Sestavine:

trnic polenta 2ic3

· 250 g koruznega zdroba
· 1 žlička grobe soli
· 1 žlica olivnega olja
· 2 litra vode
· 50 g trniča
· 80 g regrata
· 50 g masla
· 10 g ženofa (omaka 
  iz gorčičnih semen 
  Eta Kamnik)
· 4 rezine slanine
· cvetovi trobentic
· jabolčni sok

  

1. V lonec natočimo vodo, jo solimo in zavremo. Dodamo 
olje in postopoma med mešanjem vanjo vsujemo koruzni zdrob. Neprestano mešamo, 
da ne nastanejo grudice. 
Temperaturo znižamo in kuhamo še 40 minut ter večkrat pomešamo.

2. Dodamo maslo in 25 g 
zdrobljenega trniča. Vlijemo 
v namaščen pekač, poravnamo (1 do 1,5 cm višine) 
in pokrijemo s prozorno folijo. Pustimo, da se popolnoma ohladi in strdi.

3. Slanino damo med dve plasti peki papirja in spečemo v pečici. Položimo na papirnato brisačo in dobro osušimo.

4. Trnič zdrobimo, popečemo v ponvi, dodamo malo olja ali masti. Hrustljavo zapečemo 
in odstavimo z ognja.

5. Polento narežemo na primerne kose, obložimo 
z regratom in položimo na krožnik. Z mešanico ženofa in jabolčnega soka pokapamo polento in regrat ter potresemo s trničem.

6. Slanino nalomimo na 
primerne kose, jo položimo na regrat, povrh pa potresemo cvetove trobentic.

Recept je prispeval Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev 
Slovenije.  

Špinačni žličniki 
s trničem

Za 4 osebe
Sestavine: 

trnic svaljki

· 1 kg krompirja
· 300 g bele moke
· 3 rumenjaki
· 100 g masla
· 200 g špinače
· sol
· 100 g masla
· trnič

  

1. Krompir skuhamo, ga 
olupimo in spasiramo.

2. Špinačo operemo in 
blanširamo ter sesekljamo.

3. K pretlačenemu krompirju dodamo rumenjake, moko, maslo, špinačo in sol. Vse 
skupaj vmešamo v testo.

4. V slani vodi skuhamo žličnike, ki jih sproti delamo z dvema žlicama (žličniki). Kuhamo jih 15 minut.

5. V ponvi raztopimo maslo 
in dodamo žličnike. Malo 
jih popražimo in serviramo 
na krožnik.

6. Na žličnike naribamo trnič.

 

Recept je prispeval Janez 
Bratovž, JB Restavracija, 
Ljubljana

 

  

   

Stiskači s prekajenim vratom

Recept in navodilo za pripravo (za 4 osebe)

Sestavine za testo:

  • 3 jajca
  • 30dag moke

 

Sestavine za nadev:

  • 1 jajce
  • žlica pražene čebule
  • žlica kisle smetane
  • peteršilj, poper (brez soli, ker je vrat že slan)

 

orel
  1. Sestavine zmešamo in zvaljamo kot za rezance.
  2. Po širini naložimo kroglice, ki smo jih naredili iz prekajenega svinjskega vratu, zavijemo in z nožem za testo zrežemo na 8 cm dolge kose. Z obema rokama s prsti stisnemo na zgornji površini in tako dobimo stiskače.
  3. Kuhamo jih 15 minut v kropu.
  4. Polijemo z vročim maslom in potresemo z ribanim trničem.

 

Recept je prispeval Janez Uršič, Gostilna Pri planinskem orlu

 

  

Sladoled s trničem

Recept in navodilo za pripravo (za 4 osebe)

Sestavine za sladoled:

  • 150 g mleka
  • 150 g sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • 100 g kremastega sira
  • 30 g trniča

 

Sestavine za piškot:

  • 200 g mletih lešnikov
  • 200 g sladkorja
  • 200 g masla

 

 

Dekoracija:

  • 8 orehovih jedrc
  • 50 ml vode
  • 50 g sladkorja
  • 150 ml olja
  • 200 g suhih marelic
sladoled Repnik
  1. Mleko, rumenjake, smetano in sladkor nad soparo stepamo, dokler se ne zgosti. 
    Umešamo ribani trnič in kremasti sir. Postavimo v zamrzovalnik za 12 ur. Vmes ga večkrat premešamo, da postane mehkejši. Lahko ga tudi zmiksamo.
  2. Za hrustljavo piškotno podlago sestavine pregnetemo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 3 ure.
  3. Zmes oblikujemo z modelčki poljubne velikosti.
  4. Postavimo v pečico in hrustljavo zapečemo.
  5. Za dekoracijo sladkor umešamo v vodi, dodamo orehova jedrca in kuhamo, da voda izpari. Oreščke nato ocvremo v olju.
  6. Marelice namočimo v vodi. V močnem mešalniku vse skupaj zmiksamo.

 

Recept je prispeval Primož Repnik, Penzion in gostilna Repnik

 

Trničeva juha s postrvjo

Za eno osebo:

maslo                                 2 dag

pirina moka                       2 dag

sladka smetana                0,3 dl

goveja juha                         1 dl

postrv                                 5 dag

 

V vročo govejo juho damo sladko smetano, solimo, popopramo in zgostimo s pirino moko. Posebej spečemo postrv v pečici, 10 min pri 160°C. Postrvi odstranimo kosti in nadrobimo v juho. Na koncu naribamo trnič in serviramo.

Recept je prispevala restavracija Potočka v Termah Snovik

 

Pečena tuhinjska postrv s trničem

Za eno osebo:

postrv                                 300 dag

 

priloga:

bela pomenta

kourzna polenta

 

Postrv očistimo, damo na peki papir, solimo in nakapljamo z oljem. Pečemo 10 min pri 170°C.

Po želji skuhamo belo in koruzno polento. Na krožnik serviramo polento in postrv  ter naribamo trnič. Ko je sezona regrada, ocvremo regrad in ga serviramo k pečeni postrvi s trničem.

Recept je prispevala restavracija Potočka v Termah Snovik

Polnjen postrvin file z ajdovo kašo in trničem

Za eno osebo:

2014 03 25 09.35.42

manjša postrv

sol

olje

ajdova kaša                       3 jedilne žlice

jajce                                    1 kom

nariban trnič

kisla smetana                    1 žlica

 

 

Manjšo postrv solimo, filiramo in damo v okrogel model. V sredini pustimo luknjo za ajdovo kašo.

Posebej skuhamo ajdovo kašo, dodamo jajce, žličko naribanega trniča, žlico kisle smetane in vse skupaj premešamo, solimo in popramo po okusu. Mešanico damo na sredino modela. Pečemo v pečici 15 min, pri 170°C.

Ko je jed pečena, zvrnemo jed iz modela na krožnik in na jed naribamo trnič. 

Recept je prispevala restavracija Potočka v Termah Snovik