Bližajo se 45. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine Kamnik, 10.–13. september 2015

Prihodnji konec tedna, med 10. in 13. septembrom, se bo v Kamniku odvijal največji etnološki festival v Sloveniji. Že 45. mednarodni folklorni festival Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine letos z lončarsko-keramično kolonijo obeležuje tudi 160 let kamniške keramike, ki je zaznamovala tako sam Kamnik kot slovensko keramiko. Že utečen program festivala pa obsega glasbene in folklorne nastope domačih in tujih skupin, razstave o oblačilni dediščini, tokrat celo revijo kostumov in noš, ustvarjalne delavnice, predstavo, sejme in tržnico ter predstavitev Okusov Kamnika, za konec pa priljubljeno povorko narodnih noš. Vstop na dogodke je prost.

D3 574 IMG 9422.jpg   Bojan Tezak 01

“Noše”, kot festival poimenujejo domačini, v središču Kamnika navdušencem nad kulturno dediščino v štirih dneh v različnih oblikah ponudi zgoščeno predstavitev ohranjene folklore v najširšem pomenu, s šegami, izročili in ljudsko umetnostjo s poudarkom na oblačilni dediščini, glasbi in plesih. Na enem mestu se zberejo in predstavijo najrazličnejše skupine in posamezniki ter njihovo delo oz. ustvarjanje, ki ohranjajo, prenašajo in razvijajo kulturno dediščino: pevske, folklorne in gledališke skupine, razstavljavci, domači obrtniki in še marsikdo.

Beseda folklora označuje ljudske šege, izročilo, verovanja nešolanih plasti posameznega naroda. Je ljudska duhovna kultura, v njenem jedru pa je ljudska pesem, pripovedništvo, glasba, ples, verovanja, šege, tudi ljudsko gledališče in ljudska umetnost.

Tako bo prihodnji konec tedna Kamnik gostil okoli 30.000 domačih in tujih obiskovalcev, saj največji slovenski etnološki festival v svoje vrste vsako leto privabi tudi številne tuje folklorne skupine, tokrat med drugimi škotske, češke in šri lanške.

D3 510 IMG 9372.jpg   D4 064 IMG 9665.jpg

::

Festival se prične v popoldanskih urah v četrtek (10. 9.) z odprtji razstav oblačilne dediščine Gorenjske, starih razglednic in fotografij festivala zadnjih 10 let, uradno slavnostno odprtje, z nagovorom Francija Kramarja, v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik in Marjana Šarca, župana Občine Kamnik, ki sledi v petek (11. 9.) ob 19. uri, pa bo popestreno še z mestno godbo in mažoretkami.

Najbolj obiskani so večerni koncerti na Glavnem trgu v središču mesta, na katerih bodo tokrat zabavali Modrijani in Pop design (petek, 11. 9.) ter večer kasneje Čuki in Majči.

Foto 34 Modrijani   cuki

Najbolj priljubljena in odmevna med dogodki festivala ostaja nedeljska povorka narodnih noš, ko se v barvah bogate oblačilne dediščine na ulicah starega dela mesta predstavi več kot 2000-glava pisana množica v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg.

Izpostavljamo

Petek, 11. 9.

20.30      MODRIJANI in POP DESIGN

Sobota, 12. 9.

14.30      10. tekmovanje harmonikarjev

19.00      (Modna) Revija kostumov in narodnih noš

20.30      ČUKI in MAJČI

Nedelja, 13. 9.

 9.30      Budnica: Godba Vodice

10.30      Nastopi tujih folklornih skupin (Škotska, Češka, Srbija)

15.00      TRADICIONALNA POVORKA NARODNIH NOŠ 

Čez dan obiskovalce po starem mestnem jedru Kamnika zabavajo različne godbe, ansambli, ljudski pevci, odvijajo se nastopi domačih ter tujih folklornih skupin, harmonikarji pa se bodo znova pomerili za naziv najboljšega. Tokrat v soboto ob 19. uri na Glavnem trgu z Akademsko folklorno skupino France Marolt pripravljajo tudi posebno (modno)revijo kostumov in narodnih noš iz sredine 19. stoletja.

Foto 13 Marolt 1   Foto 14 Marolt 2

V parku Evropa bodo od petka do nedelje v pokušino kulinarične dobrote Okusi Kamnika in tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov Okusi Kamnika – Podeželje, na Maistrovi ulici in Glavnem trgu se bo od petka do nedelje odvijala sejemska prodaja, na Šutni pa se bodo že tradicionalno predstavili tudi ponudniki izdelkov domače in umetnostne obrti.

Foto 16 Okusi Kamnika 2   Foto 15 Okusi Kamnika 1

Ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle se odvijajo čez vikend, ko bo na Malem gradu potekala tudi lončarsko-keramična kolonija na temo 'Majolka' ob 160-letnici kamniške keramike s prikazom tehnik in poslikave, delavnicami in prodajnimi stojnicami.

Pester štiridnevni program z obilo spremljevalnih dogodkov v Kamniku in okolici bo povezoval Tomaž Simetinger.

Vstop na vse dogodke je prost, z ljubljanske avtobusne postaje pa bo dnevno organiziran tudi brezplačen prevoz do Kamnika in nazaj:

 

BREZPLAČNI AVTOBUSNI PREVOZI

Odhod iz Ljubljane

Odhod iz Kamnika

Petek, 11. 9.                            

18.00

22.10

Sobota, 12. 9.

10.00, 16.00        

15.00, 22.00                                           

Nedelja, 13. 9.       

10.00,
12.00

17.00, 21.00                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za tiste, ki bodo v Kamniku prihajajoče dni ostali dlje, lokalni ponudniki nočitev in drugih storitev pripravljajo številne ugodnosti – več na strani http://bit.ly/1N4HcbO.

(kamnik-tourism.si/index.php/prireditve/45-dnevi-narodnih-nos-in-oblacilne-dediscine/nov-stran)

Več informacij o festivalu in celoten program najdete na NarodneNose.si in facebook.com/tic.kamnik. TV-oglas festivala pa je na voljo na tukaj. 

Prisrčno dobrodošli!

NarodneNose.si

kamnik-tourism.si

facebook.com/tic.kamnik

 

Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

foto: Klemen Brumec in Bojan Težak, arhiv Zavoda in nastopajočih