Tekmovanje za »naj avbo«

V zgodnjih večernih urah je na glavnem odru potekalo tekmovanje za »naj avbo«, ki je rdeča nit letošnje prireditve.

Ob pečah, ki so bile do sredine 19. stoletja najbolj splošno pokrivalo na Slovenskem, so slovenske kmetice in meščanke nosile tudi številne različice avb(zavijače, javbe, pintle, pocive …), ki so močno utrdile tudi predstave Slovencev o oblačilnih navadah nekoč. Nosile jih niso le Gorenjke, temveč so bile razširjene povsod na Slovenskem, z izjemo Primorske.

DB5D6153

Glavna kriterija današnjega ocenjevanja pri starih avbah sta bila njena ohranjenost in kakovost vzdrževanja, pri novih avbah in njenih različicah pa se je vrednotila kakovost izbire blaga, čipk ter kakovost izdelave in vzdrževanja. Pri obeh kategorijah se je vrednotil tudi način pokrivanja in skladnost s celoto. Strokovno komisijo so sestavljali Alenka Pakiž, Tadeja Pance in Jožica Šmid.

Za »naj staro avbo« je bila izbrana avba Veronike Pogačar, članice Turističnega društva Radomlje, ki se z nošami ter njihovim raziskovanjem ljubiteljsko ukvarja že vrsto let, medtem ko je bila za »naj novo avbo« izbrana avba Kamničanke Sonje Porenta.

Ponovno vas vljudno vabimo tudi na razstavo »Avbe na Slovenskem, njihove različice v času in prostoru«, avtorice Alenke Pakiž, ki poteka do 30. septembra v Galeriji Miha Maleš.

POVEZAVA  NA GALERIJO 

 

.

foto: Domen Blenkuš