V Kamniku so se pričeli 43. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Pričetek dogodka je pospremila otvoritev razstave »Avbe na Slovenskem«

 

Kamnik, 5. september 2013 – V Kamniku so se danes pričeli tradicionalni, že 43. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo potekali do nedelje, 8. septembra 2013. Prvi dan je potekal v znamenju otvoritev razstav avtorja Jožeta Strmčnika »Les govori«, avtorice Sabine Romšak »Pisane drobtinice iz naše zgodovine« in avtorice Alenke Pakiž »Avbe na Slovenskem«.

 

Otvoritev 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je v kapeli na Malem gradu pospremila otvoritev razstave »Les govori«, ki bo na ogled do nedelje, 8. septembra, vsak dan med 9. in 20. uro. Razstava predstavlja  ročno izdelane in unikatne izdelke iz slovenskega lesa, ki so delo avtorja Jožeta Strmčnika.

 

Razstava »Pisane drobtinice iz naše zgodovine«, avtorice Sabine Romšak prikazuje razglednice z ljudskimi običaji in oblačilno dediščino, ki jih je oblikoval Maksim Gaspari pod naslovom »Iz naroda za narod«, razglednice narodnih noš na Slovenskem nekoč ter razglednice Kamnika in okolice. Razstava bo na ogled v Turistično informacijskem centru Kamnik do ponedeljka, 9. septembra 2013.

DB5D3

 

Razstava »Avbe na Slovenskem« želi v obiskovalcu prebuditi spoznanje o mnogovrstnosti avb v posameznih slovenskih pokrajinah, ki imajo posebno mesto v slovenski oblačilni dediščini. Razstavljene različice starih avb sodijo v 19. stoletje in pričajo o njihovi izvirni podobi. Govorijo o oblačilnih normah in odsevajo razmere posameznega okolja. Razstava poleg najbolj znane kranjske avbe, ki so jo nosile kmečke žene na alpskem oblačilnem območju, na ogled ponuja tudi male mehke avbe in zavijače, ki so bile v drugi polovici 18. in prvi polovici 19. stoletja v rabi na nekaterih območjih ter številne druge različice avb, kot so male črne avbe, pintlji, javbe, jugle in pocivi. Razstava bo v Galeriji Miha Maleš na ogled do ponedeljka, 30. septembra.

Avtorica razstave »Avbe na Slovenskem« Alenka Pakiž poudarja: »Namen razstave je obiskovalcem predstaviti predvsem dragocenejše pražnje avbe, ki so ohranjene ter spoznanja o oblikah, materialih in krašenju preprostejših različic avb. Razstavi so v dopolnilo tudi rekonstrukcije in interpretacije starih avb in avbam podobnih pokrival. Avbe v današnjem vsakdanjem življenju ne najdejo več prostora, lahko pa jih obujamo kot izročilo prednikov. Pri tem imajo pomembno vlogo seveda tudi Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.«

 

DB5D2 

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec poudarja: »Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine, predvsem pa imajo velik pomen za Kamnik, ki ga v času festivala obišče veliko ljudi iz cele Slovenije in širše. Tudi letos na dogodku namreč pričakujemo od 30.000 do 50.000 obiskovalcev. Seveda smo ponosni tudi na letošnji pester program, ki največ pozornosti namenja ohranjanju kulturne dediščine.«

 

Direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar je ob otvoritvi razstav poudarila: »V Kamniku smo še posebno ponosni na tradicijo. Zavedamo se  velikega pomena oblačilne dediščine in z njo povezanih “narodnih noš”, ki so se ohranile skozi stoletja in so priče starih šeg in navad ter takratnega življenja nasploh. Zato se trudimo, da je vsakoletni dogodek zasnovan tako, da obuja in neguje naše izročilo. Poseben doprinos letošnjim, že 43. Dnevom narodnih noš in oblačilne dediščine, so zagotovo tudi razstave »Les govori«, »Pisane drobtinice iz naše zgodovine« in »Avbe na Slovenskem«, ki s svojo vsebino razkrivajo bogastvo naše tradicije in odsevajo izjemno ustvarjalnost  avtorjev.«

43. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo v Kamniku potekali do nedelje, 8. Septembra 2013, se zadnja štiri leta ponašajo z nazivom mednarodni folklorni festival in so del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF. Na dogodku, ki letos poteka pod sloganom »Občutimo tradicijo, spoštujmo dediščino« in v ospredje postavlja avbo,se bodo predstavile domače in tuje folklorne skupine. Nastopili bodo tudi priznani domači glasbeni izvajalci, med njimi Magnifico, Langa, Tanja Žagar, Saša Lendero, Ansambel trio Špica, Jodel Express in druge glasbene skupine.

V okviru dogodka bo potekal tudi izbor za »Naj avbo«, pomemben del dogajanja pa bo tudi sejemska prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti ter pestra kulinarična ponudba Okusov Kamnika, ki so del projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo, in v okviru katere bodo obiskovalci imeli priložnost okusiti tipične kamniške jedi.

Štiridnevno dogajanje se bo v nedeljo, 8. septembra 2013, zaključilo s tradicionalnonedeljsko povorko skozi Kamnik, na kateri se bo sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah, med katerimi bodo tudi številne folklorne skupine in konjske vprege. Po povorki bosta obiskovalce pozdravila župan Občine Kamnik Marjan Šarec in slavnostna govornica predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek.

 V času dogodka bo od 6. do 8. septembra organiziran brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Ljubljana – Kamnik ter nazaj. Vozni red je dostopen na uradni spletni strani prireditve:  www.narodnenose.si

POVEZAVA NA GALERIJO

.

foto: Domen Blenkuš