O prireditvi

Bojan Tezak33

46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine Kamnik - 8. – 11. september 2016

V zelenem naročju Kamniško-Savinjskih Alp se v mestu Kamnik vsako leto na drugi septembrski konec tedna tradicija združi z etnografijo, kulturo in zabavo. V barvah bogate oblačilne dediščine se po ulicah starega mesta vije tradicionalna povorka narodnih noš, kot osrednji dogodek v katerem sodeluje več kot dva tisoč ljubiteljev in poznavalcev strogih pravil pravilnega pripadnostnega kostumiranja.

»Noše« kakor domačini radi rečejo prireditvi je najbolj obiskana prireditev v tem delu Slovenije in že več kot štiri desetletja predstavlja ponos mesta. Prireditev s svojim bogatim programom privablja več kot 30.000 obiskovalcev ter številne medije od doma in iz tujine.

Poleg bogatega domačega programa v svojih vrstah vsako leto  pozdravijo tudi številne gostujoče skupine iz tujine, saj se festival med drugim ponaša z nazivom mednarodnega folklornega festivala kot del mreže folklornih festivalov CIOFF.

Vabljeni na paleto različnih, med seboj povezanih samostojnih dogodkov, ki segajo vse od razstav, plesnih in pevskih nastopov, koncertov priznanih slovenskih skupin, godb in ansamblov do sejemske prodaje izdelkov domače in umetnostne obrti. Poleg glasbenega programa svojo odmevnost prireditev razvija tudi skozi tradicionalne kamniške jedi, ki so združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika, med katerega spada tudi trnič, tradicionalni velikoplaninski sir.

Pridružite se nam v Kamniku in začutite tradicijo v vsej njeni veličini.