Zgodovina

Zgodovina prireditve »Narodne noše«

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine je prireditev, ki ima v zelenem naročju Kamniško-Savinjskih Alp, mestu Kamnik, že dolgoletno tradicijo. Vsak drugi septembrski konec tedna se tradicija združi z etnografijo, kulturo in zabavo in zgodi se dogodek, ki zadnjih nekaj let privablja več kot 30.000 domačih in tujih obiskovalcev. Zgodovina festivala sega v leto 1966, ko sta se predsednik kamniškega turističnega društva Svetozar Frantar in tajnik Alfonz Skala odločila organizirati prvo izmed že 46-ih prireditev.

IMG-6082.jpg  IMG 5981

Naziv »Narodne noše«, kot prireditvi radi rečemo pogovorno, najverjetneje sega prav v tista prva leta, ko se je prireditev imenovala še »Dan narodne noše«. Na povabilo se je že prvo leto odzvalo veliko število prosvetnih  društev in posameznikov iz bližnje in daljne okolice Kamnika. Sprevoda, ki je potekal od Osnovne šole Toma Brejca, prek Šutne in do Samskega doma na Cankarjevi ulici, se je v nedeljo, 11. septembra 1966, udeležilo okrog 350 narodnih noš, kar se zdi malo v primerjavi z današnjo številko, ko se jih po Kamniku v povorki narodnih noš sprehodi preko dva tisoč.

ALI STE VEDELI, da je sprevod narodnih noš nekaj let potekal ravno v nasprotni smeri kot danes, in sicer od Kulturnega doma na Grabnu skozi mesto in naprej do prireditvenega prostora na Bakovniku, spet drugič pa izpred kina Dom do Zapric in nazaj na Trg prijateljstva?

IMG 2321  IMG 6015

Uspešno organizirana prva prireditev je organizatorje spodbudila, da so naslednje leto program še dodatno popestrili. Na vrtu tedanjega dijaškega doma, danes Osnovne šole 27. julija, so priredili tekmovanje v izvirnosti ženskih narodnih noš z več kot sto udeleženkami.

ALI STE VEDELI, da so na tretji prireditvi, tedaj imenovani Dan narodne noše, delavci Kemijske industrije Kamnik poskrbeli za čudovit ognjemet s Starega gradu?

IMG 2371  IMG 6143

Prireditev je nato vsako leto obiskalo več ljudi, skladno s tem pa se je spreminjal tudi prireditveni prostor. Dvorišče Samskega doma, kjer je program potekal prvo leto, je kmalu postalo pretesno za vse obiskovalce, zato se je dogajanje premaknilo na prireditveni prostor pri tovarni Svit na Bakovniku, kasneje na Trg prijateljstva, danes pa je osrednje prizorišče na Glavnem trgu v starem mestnem jedru Kamnika.

IMG 3810  IMG 3398

Spreminjal pa se ni samo prostor, tudi ime prireditve je doživelo kar nekaj preoblikovanj. Tako je leta 1986 Kamnik gostil »16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti«, ko se je prireditev razširila na dvodnevni dogodek, že leto kasneje pa so tudi petek popestrile folklorne skupine iz Gorenjske in avstrijske Koroške. Prireditev se je nato preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, to ime pa se je ohranilo do današnjih dni.

ALI STE VEDELI, da je leta 1996 kamniško turistično društvo v program prireditve vključilo poroko kamniške neveste z ljubljanskim ženinom na pobočju Malega gradu, ki naj bi postala zametek bodoče kamniške ohceti?

IMG 3370  IMG 3425

Spretni matematiki lahko hitro izračunajo, da bi glede na letnico začetkov festivala morali letos v Kamniku praznovati 49. obletnico te folklorne prireditve. A v letih 1969 do 1973 je bila prireditev organizirana na vsaki dve leti, leta 1980 in 1981 pa je pomanjkanje denarja organizatorje prisililo v odločitev, da prireditve sploh ne izpeljejo. Z namenom, da prireditev ponovno obudijo na primeren način, so jo leta 1982 popestrili s sejmom domače obrti in trgovine v središču mesta. Od tistega leta dalje je, predvsem z velikim prizadevanjem turističnega društva, osrednja kamniška turistična prireditev na drugi septembrski vikend postala in ostala tradicionalna vse do danes.

ALI STE VEDELI, da so obiskovalci jubilejnih 30. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine morali plačati simbolično vstopnino, ki je veljala za vse tri dni prireditve?

IMG 4138  IMG-6192.jpg

ALI STE VEDELI, da sta na 25. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine obiskovalce iz Ljubljane v Kamnik pripeljala dva muzejska vlaka Slovenskih železnic?