Maistrov večer in predavanje ddr. Igorja Grdina: FRANJO MALGAJ, JUNAK DVEH ARMAD

Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Opis dogodka

Vabljeni na Maistrov večer in na predavanje ddr. Igorja Grdina: FRANJO MALGAJ, JUNAK DVEH ARMAD, ki bo v sredo, 22. februarja 2017, ob 18. uri v Rojstni hiši Rudolfa Maistra. 

Franjo Malgaj (1894-1919) je bil junak dveh zelo različnih armad. V oboroženih silah habsburške monarhije se je proslavil na kraškem in južnotirolskem bojišču, v enotah Države in Kraljestva SHS pa na Koroškem, z zasedbo Velikovca. V mladih letih je postal aktiven pripadnik slovenskega narodnega gibanja, ki se je ogrevalo za politične povezave z drugimi slovanskimi narodi. Kljub precejšnjemu številu virov pa je marsikatero poglavje Malgajevega življenja ostalo napačno interpretirano. Maistru se je Malgaj v prevratnih dneh prostovoljno podredil in njegovo odstranitev iz vrst operativnih poveljnikov gre videti kot rezultat strahu političnih faktorjev v Ljubljani, da bi lahko organiziral mladino.

Zgodovinar in literarni zgodovinar ddr. Igor Grdina je gotovo je odlična izbira za predstavitev Franja Malgaja, saj je o njem lani napisal Knjigo o Malgaju. Ddr. Grdina je znanstveni svetnik na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU, sodeluje z Inštitutom za civilizacijo in kulturo in kot redni profesor predava na Univerzi v Novi Gorici. Raziskovalno se ukvarja predvsem z zgodovino starejše slovenske književnosti, s kulturno zgodovino in politično zgodovino 19. stoletja.

Čas

Začetek dogodka: 22 Feb 2017, ob 18:00
Zaključek dogodka: 22 Feb 2017, ob