Strokovna ekskurzija: Po poteh Soške fronte 1917-2017

parkirišče ob športni dvorani pri OŠ Frana Albrehta

Opis dogodka

Vodil bo Milan Škrabec, prof. zgodovine, izkušenjski poznavalec slovenskih krajev in njihove preteklosti;  zbiratelj, ki je s svojo obsežno zbirko starih razglednic in z opisom družbenih razmer v spremljajočem besedilu ustvaril več knjig. Lani vodil tudi naše popotovanje po slovenski Koroški v Avstriji.

Program:

Odhod: ob 7.30 zjutraj iz Kamnika do Sesljana (Sistiana). V Sesljanu po 2 km dolgi sprehajalni poti, imenovani po pesniku Rilkeju, do devinskega gradu (Castello di Duino); na poti bunkerji iz 1. svetovne vojne, čudoviti razgledi na Tržaški zaliv, okrog gradu lep park, ogled grajske notranjosti. Tisti, ki te poti ne bi zmogli, se lahko do gradu Devin odpeljete z avtobusom. Nadaljevanje poti do Doberdoba: v vasi spomenik (postavljen lani) slovenskim vojakom, ki so padli v prvi svetovni vojni kot del avstro-ogrske vojske; presihajoče Doberdobsko jezero, nadaljevanje do Sredipolja (Redipuglia), kjer sta pokopališči avstro-ogrskih in italijanskih vojakov ter italijanska kostnica in vojaški zgodovinski muzej, vstop brezplačen. Nato Debela griža ali Vrh (Monte San Michele), kjer so potekali najhujši boji v 6 soških bitkah; lep razgled na Furlanijo in proti vzhodu, proti koprskemu Krasu; muzej na prostem, obnovljene ostaline, območje razglašeno za spominsko območje, vojaški muzej, vstop prost. Na poti proti Tržiču (Monfalcone) se bomo ustavili ob slikovitem izviru reke Timave in si ogledali mogočno gotsko cerkev sv. Janeza Krstnika. Nadaljevanje do Jamelj pri Doberdobu, kjer bo možnost za kosilo. Vrnitev domov.

Zbirališče: parkirišče ob športni dvorani pri OŠ Frana Albrehta ob 7.30. Prihod domov ob 19.30.

Cena za 30 oseb je 26,00 € na osebo.

Cena za 50 oseb je 16,00 € na osebo.

V ceni je všteto:  avtobusni prevoz, organizacija in vodenje izleta ter ogledi po programu.

Doplačila:

vstopnina v grad Devin: odrasli 6,00 €, otroci do 16. leta 3,50 €, predšolski  brezplačno

vodstvo po gradu Devin (v slovenskem jeziku): na osebo 2,50 €;

možnost kosila na kmečkem turizmu Drejče v Jamljah (Jamiano) pri Doberdobu okrog 16. ure (jedilnik: lazanja ali krišpele ali testenine z ragujem, solata in sladica, cena 10,00 €), pijača se plača posebej. Ob prijavi za strokovno ekskurzijo nam tudi sporočite odločitev glede kosila.

Minimalno število prijavljenih je 30 oseb. Ne pozabite na veljavni osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list) in evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Prijave in plačila za strokovno ekskurzijo sprejemamo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, Šutna 23 v Kamniku (informacije na tel. št. 059 097 580 ali muzej 01 8317 662) do srede, 24. maja 2017.

Vljudno vabljeni!

Čas

Začetek dogodka: 27 May 2017, ob 07:30
Zaključek dogodka: 27 May 2017, ob 19:30