Tradicionalne prireditve

Od tradicionalnih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, številnih poletnih in zimskih prireditev ter festivalov, med njimi najbolj znani Kamfest, etnološke prireditve v Termah Snovik do pravljične polnočnice na božični večer na Veliki planini, ko se množice ljudi z baklami vijejo po zasneženih poteh ... Da ne omenjamo spomladanske razstave tulipanov v Arboretumu Volčji Potok. Živahno, kajne? Vse to vas čaka v Kamniku!

Spodaj smo za vas pripravili seznam tradicionalnih prireditev, tekoče dogoke pa lahko dnevno spremjate v koledarju dogodkov. 

SPOMLADANSKA RAZSTAVA CVETJA V ARBORETUMU

Arboretum 7

KONEC APRILA, ZAČETEK MAJA
Arboretum Volčji Potok se ponaša s pestrim koledarjev dogodkov, ki potekajo celo leto. Eden najpomembnejših in že tradicionalnih pa je zagotovo spomladanska razstava cvetja, ki svoja vrata odpre takoj, ko na dan pokuka prvo spomladansko cvetje, to je okoli 1. maja. Več o Arboretumu Volčji Potok si lahko preberete tukaj.

VERONIKIN FESTIVAL

VF18M

3. PETEK V MAJU

Veronikin festival je festival za najmlajše. Mestno jedro Kamnika je na ta dan polno otroško radosti in iskrivih nasmehov. Na različnih prizoriščih v mestu se skozi cel dan vrstijo številne delavnice, nastopi in igre.

 

KOLESARSKI MARATON ALPE

ALPE2

2. NEDELJA V JULIJU

Maraton Alpe velja za najtežji in hkrati najlepši kolesarski maraton pri nas. Kolesarji na slikoviti trasi okoli Kamniško – Savinjskih Alp premagujejo 130 km in tri alpske prelaze – Jezerski Vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, skupno 2000 m višinske razlike. Start in cilj maratona je v Kamniku. Prireditev organizira Kolesarsko društvo Alpe, več o prireditvi pa si lahko preberete tukaj.

KAMFEST

KAMFEST

SREDINA AVGUSTA

Kamfest oziroma »Festival z razgledom« tradicionalno poteka vsako leto avgusta. Dogajanje je osredotočeno na malograjski hrib, vsako leto pa organizatorji obljubljajo nova prizorišča z razgledom, kjer se v popoldanskih in večernih urah odvijali dogodki za staro in mlado. Pika na i so skrbno izbrani domači in tuji izvajalci, ki vas z ritmi ubrane glasbe zazibljejo v dolge poletne noči. Organizator prireditve je Kulturno društvo Priden možic, več o prireditvi pa si lahko preberete tukaj.

DNEVI NARODNIH NOŠ

vecerni 09M

2. VIKEND V SEPTEMBRU

Drugi septembrski konec tedna je Kamnik zaznamovan z Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki si je tako v domačem kot mednarodnem prostoru našla svojo razpoznavnost. Prireditev velja za eno največjih in zvrstno izvirnih folklorno-turističnih prireditev v Sloveniji z več kot 40-letno tradicijo. Najbolj obiskana je nedeljska povorka narodnih noš, ko se skozi srednjeveško mestno jedro sprehodi okoli 2000 narodnih noš iz Slovenije in tujine. Več o prireditvi si preberite tukaj.

VERONIKIN TEK

tek13

DRUGA SOBOTA V OKTOBRU

Drugo soboto v oktobru se mestno jedro Kamnika spremeni v pravo tekaško progo.

 

PRAVLJIČNI KAMNIK

decembra

DECEMBER

Staro mestno jedro Kamnika se decembra odene v na tisoče pravljičnih pisanih lučk, k božičnemu vzdušju pa pripomorejo tudi številni in stojnice s praznično ponudbo. Iskrivo srednjeveško mestece tako ves mesec ponuja pestro dogajanje za vso družino. Tudi letos se obetajo številni brezplačni koncerti, predstave, otroške delavnice, sejmi, sprevodi, ulične predstave, vrata pa bo odprlo tudi tradicionalno drsališče.

Druge večje tradicionalne prireditve v občini Kamnik:

 • maj, mestno jedro Kamnika: Mednarodna revija starodobnikov
 • sredina maja, Medobčinski muzej Kamnik: Poletna muzejska noč
 • sredina junija: Ambrož triatlon Kamnik
 • konec junija: Kolesarski vzpon, Terme Snovik - Velika planina
 • 15. avgust, Velika planina: Praznik Marijinega vnebovzetja in tradicionalna maša v kapeli Marije Snežne
 • sredina avgusta, Terme Snovik: etnološka prireditev
 • avgust, Golf Arboretum: Dnevi golfa in zabave
 • konec avgusta, Arboretum Volčji Potok: Čarobni dan
 • sredina septembra: Pohod Terme Snovik - Menina planina
 • sredina oktobra, Gora Sv. Miklavž: Prikaz starih kmečkih opravil
 • 24. december, Velika planina: Polnočna maša na predbožični večer v kapeli Marije Snežne
 • konec decembra, Terme Snovik: Božična zgodba z živimi jaslicami